Ovocná letní žemlovka
18 min.
Ingredience
- 800gramůChléb toastový
- 200gramůJahody zahradní
- 200gramůBorůvky
- 200gramůMaliny
- 200gramůRybíz červený
- 100gramůOstružiny
- 100gramůCukr krupice
- 100mililitrůVoda pitná
- 3decilitrySmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1076 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
35 g
Sacharidy
165 g
Vláknina
18 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Směs letního ovoce promícháme v kastrolu s cukrem, zalijeme vodou a pozvolna zahříváme do fáze, kdy ovoce začne měknout a pouštět šťávu. Povaříme 2 minuty a přecedíme přes jemné síto, abychom zachytili všechnu šťávu. Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrku a plátky nakrájíme na proužky. Formu nebo pekáček vyložíme potravinářskou fólií, proužky chleba namáčíme do šťávy z ovoce a klademe těsně vedle sebe do pekáče. Na chleba rozvrstvíme ovoce a zakryjeme další várkou chleba namočeného ve šťávě. Přikryjeme druhou fólií a zatížíme talířky nebo prkénkem a dáme přes noc do lednice vychladit. Z vychlazené žemlovky sejmeme vrchní fólii a žemlovku vyklopíme na tác s okrajem. Rozkrojíme na jednotlivé porce a podáváme se šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.