Ovocné kynuté knedle
38 min.
Ingredience
- Ingredience do těsta
- 500gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 50mililitrůMléko plnotučné
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- Kvásek
- 30gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 50mililitrůMléko plnotučné
- Na posypání a polití
- 120gramůPerník
- 2lžíceCukr moučka
- 70gramůMáslo čerstvé
- Voda na vaření
- 4litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
834 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
20 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
10 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme polohrubou a hrubou mouku, přidáme 2 špetky soli, 1.5 lžíce cukru a promícháme ji s moukou. Do mouky uděláme dolík, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho lžičkou cukru a zalijeme 50ml vlažného mléka. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce 1 vejce, vše promícháme a postupně do těsta zapracujeme 350ml vlažného mléka. Vypracujeme vláčné polořidké těsto, nesmí se lepit. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30 minut v teple kynout.
- 2Mezitím omyjeme zralé meruňky, rozpůlíme je a odstraníme pecky. Do velkého širokého kastrólu dáme vařit vodu se solí. Do misky nastrouháme perník, který promícháme s moučkovým cukrem. V rendlíku rozehřejeme máslo.
- 3Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, lžicí z těsta odkrajujeme malé bochánky,z nich si vytvoříme placičky, vložíme do nich meruňky, důkladně okraje těsta k sobě přilepíme a vytvoříme v dlaních kulaté knedle. Slepenou stranu položíme na pomoučený vál, knedlíky necháme pod utěrkou 10 minut kynout. Poté je opatrně házíme do vroucí vody, jakmile vyplavou, vaříme je z jedné strany 3-4 minuty (podle velikosti), pak je obrátíme a vaříme další 4 minuty.
- 4Horké uvařené knedlíky dáme na talíře, posypeme je perníkem, polijeme máslem a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.