Ozdobný jablečný koláč
125 min.
Ingredience
- 195gramůMáslo čerstvé
- 120mililitrůVoda pitná
- 115gramůCukr krupice
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 295gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaZázvor mletý
- 900gramůJablka
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaNové koření celé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
569 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
28 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
5 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- 2Smícháme jablka nakrájená na plátky, 2 lžíce mouky, skořici, citronovou šťávu i strouhanou kůru, koření a špetku soli.
- 3V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala do okraje a poklademe smíchanou ovocnou směsí a 55 gramy pokrájeného másla. Rozválíme i druhou kouli a přikryjeme jí jablka. Z přebývajícího těsta vykrájíme různé tvary a ozdobíme jimi vršek těsta. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.