Pain tordu

140 min.
Francie

Ingredience

    • 3lžičkyDroždí
    • 525mililitrůVoda pitná
    • 550gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 50gramůMouka žitná bílá
    • 1špetkaSůl
Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
439 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
2 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
4 g
Vápník
31 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve připravíme kvásek. Do velké zavařovací sklenice nasypeme lžičku droždí a zalijeme 325 ml vlažné vody. Přimícháme 250 g mouky a necháme dva dny odpočívat pod utěrkou při pokojové teplotě. Dvakrát až třikrát denně směs promícháme, druhý den bude kvásek nakysle vonět.
  • 2
    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme vodou. Necháme pět minut odpočívat a pak přidáme mouku a špetku soli. Vše pořádně zamícháme. Do mísy přidáme 250 ml kvásku a vše pořádně zamícháme.
  • 3
    Těsto vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme. Těsto vložíme zpět do mísy a necháme hodinu kynout. Po hodině vytvarujeme válec cca 30 centimetrů dlouhý, do kterého uděláme uprostřed po celé jeho délce prohlubeň. K tomu můžeme využít rukojeť vařečky. Pak těsto zakroutíme, jako bychom ždímali oblečení. Pokroucený chléb dáme na plech, kde necháme ještě hodinu a půl kynout. Na závěr už jen stačí posypat moukou a dát na 1 hodinu do trouby při teplotě 220 stupňů Celsia.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.