Paris brest
80 min.
Ingredience
- 840mililitrůMléko plnotučné
- 125gramůMáslo čerstvé
- 170gramůMouka pšeničná hladká
- 5gramůSůl
- 5gramůCukr krupice
- 45gramůSolamyl - bramborový škrob
- 1kusVanilkový lusk
- 120gramůCukr krystal
- 8kusůžloutek
- 60gramůNugát světlý
- 2lžíceCukr moučka
- 5kusůVejce slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
243 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
16 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
210 mg
Cukr
712 mg
Postup přípravy
- 1Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.
- 2Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit.
- 3Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.
- 4Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.
- 5Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme kolečka o průměru 4 cm. Posypeme je lžící moučkového cukru
- 67 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.
- 7Zbylé mléko ohřejeme.
- 8Žloutky vyšleháme s cukrem krystal, poté přidáme zrníčka z vanilkového lusku a škrob. Do této směsi opatrně a za stálého míchání vlijeme horké mléko. Poté přidáme nugát a vaříme do zhoustnutí.
- 9Bochánky rozpůlíme a naplníme krémem. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 15. 1. 2017
Paris brest
S odpalovaným těstem mám docela dlouhodobé zkušenosti. Bohužel zde není rozdělené množství mléka do těsta a do krému, což může začátečníkům způsobit velké problémy (pokud dají celé množství mléka do těsta, vznikne jim řídká kašička, z níž nic nevytvoří). V tomto stavu recept nedoporučuju k realizaci.
Anonymní uživatel
ne 15. 1. 2017
Paris brest
Ještě poznámka k názvu: Zákusek se jmenuje podle slavného cyklistického závodu Paris - Brest.