Pařížský věnec z odpalovaného těsta
85 min.
Ingredience
- Náplň
- 270mililitrůKokosová smetana
- 17gramůCukr moučka
- 0,5lžičkaTresť vanilková
- Na potření těsta
- 1špetkaSůl
- 50gramůMandle loupané
- Odpalované těsto
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 120mililitrůVoda pitná
- 120mililitrůMléko plnotučné
- 85gramůMáslo čerstvé
- 135gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4kusyVejce slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
367 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
25 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
851 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Na plech si položíme pečící papír, který jsme vystřihli do tvaru kruhu. Troubu si předehřejeme na 200°C.
- 2Do mísy prosejeme hladkou mouku, do které zamícháme špetku soli a lžičku krupicového cukru. Ve větším rendlíku při mírné teplotě a za stálého míchání přivedeme k varu vodu s mlékem a máslem. Jakmile se směs začne vařit a máslo je rozpuštěné, odstavíme renlík z plotny. Postupně do směsi zapracujeme připravenou mouku. Stále mícháme, až do doby, kdy se těsto bude odlepovat od stěn nádoby. Pak rendlík dáme znovu na plotnu a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty. Odpalované těsto z rendlíku přendáme do mísy a postupně, pomocí ručního šlehače, zašleháme do těsta 4 celá vejce. Těsto by mělo být velmi hutné.
- 3Na pečící papír, po celém obvodu kruhu, naneseme vrchovatou lžící 10 kopečků těsta. Kopečky by se měly dotýkat a tvořit souměrný věneček. Těsto potřeme osoleným, rozšlehaným vejcem, pak ho posypeme na plátky pokrájenými mandlemi.
- 4Plech s věncem vložíme do trouby, pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme do zlatohněda dalších 35-40 minut.
- 5Mezitím, než se věnec upeče, připravíme tuhou šlehačku: do mísy nalijeme smetanu, přidáme moučkový prosátý cukr, vanilkový extrakt a smetanu, kterou vyšleháme na tuhou šlehačku. Mísu se šlehačkou zakryjeme a odložíme na 30 minut do lednice.
- 6Upečené vychladlé těsto podélně rozkrojíme ostrým, plochým nožem. Spodní část naplníme šlehačkou a zakryjeme vrchním dílem. Poté věnec nakrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.