Pečená jablka v těstíčku s vanilkovou zmrzlinou
75 min.
Ingredience
- 5gramůSkořice mletá
- 300gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 2gramySůl
- 20mililitrůVoda pitná
- 120gramůZmrzlina vanilková
- 100gramůCukr moučkový
- 250gramůMáslo čerstvé
- 500gramůJablka
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
772 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
46 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
5 g
Cukr
35 g
Postup přípravy
- 1Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince, půlky jablek posypeme skořící a necháme odležet.
- 2Mezitím připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku, přimícháme sůl, změklé máslo, vodu, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky.
- 3V dortové formě rozpustíme 100 gramů másla, přisypeme cukr, rozmícháme a necháme zkaramelizovat dozlatova. Do formy vyskládáme hodně natěsno jablka se skořicí. Máme-li někde mezi jablky mezery, ucpeme je kousky odlomených jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
- 4Vyjmeme z trouby, těsto rozválíme na půlcentimetrový plát, jablka ve formě těstem překryjeme, těsto, které přesahuje přes okraje ohneme a vytvoříme silnější okraj. Formu dáme zpět do trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud těsto nezezlátne.
- 5Jablka z formy vyklopíme, takže těsto bude vespod a jablka nahoře, rozkrájíme na porce, upravíme na talíře a doplníme kopečkem vanilkové zmrzliny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.