Pečený mník s houbami a ořechy
50 min.
Ingredience
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 2,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaPepř červený celý
- 0,5lžičkaPepř růžový celý
- 500gramůKapusta růžičková
- 300gramůHouby čerstvé
- 1kusCibule červená
- 1litrVoda pitná
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 3lžíceMandle loupané
- 1lžičkaPepř citronový
- 0,5decilitrOřechový olej
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 450gramůMník
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
425 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
35 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
9 g
Cukr
224 mg
Postup přípravy
- 1Rybu - mníka obecného – omyjeme, vykucháme, za hlavou mu nařízneme kůži a pomocí utěrky kůži stáhneme, potom hlavu odřízneme. Celou rybu potřeme rozpuštěným máslem (1 lžíce), osolíme (1 lžička), posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým červeným a růžovým pepřem.
- 2Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lesní houby: hříbky, kozáky, holubinky aj. očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Růžičkovou kapustu povaříme v 1 litru osolené vodě (0,5 lžičky) 2 minuty, pak kapustu scedíme a necháme odkapat.
- 3V pánvi si rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a rybu osmažíme z každé strany téměř dozlatova. Smažíme ji z každé strany si 2 minuty. Pak ji z pánve vyjmeme. Přidáme další lžíci másla (1 lžíce), na něm restujeme houby s kapustou, asi 3-4 minuty nakonec přimícháme cibuli. Ke konci přidáme loupané mandle, vše ochutíme 1 lžičkou soli, citronovým pepřem, ořechovým olejem a 2 špetkami muškátu.
- 4Omastkem z mníka vytřeme zapékací mísu, položíme na ni rybu a v předehřáté troubě ji dopečeme.
- 5Pečeme 10-12 minut při 180 °C.
- 6Na mísu položíme upečeného mníka, obložíme houbami se zeleninou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.