Pečený mník s houbami a ořechy

50 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
425 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
35 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
9 g
Cukr
224 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rybu - mníka obecného – omyjeme, vykucháme, za hlavou mu nařízneme kůži a pomocí utěrky kůži stáhneme, potom hlavu odřízneme. Celou rybu potřeme rozpuštěným máslem (1 lžíce), osolíme (1 lžička), posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým červeným a růžovým pepřem.
  • 2
    Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Lesní houby: hříbky, kozáky, holubinky aj. očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Růžičkovou kapustu povaříme v 1 litru osolené vodě (0,5 lžičky) 2 minuty, pak kapustu scedíme a necháme odkapat.
  • 3
    V pánvi si rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a rybu osmažíme z každé strany téměř dozlatova. Smažíme ji z každé strany si 2 minuty. Pak ji z pánve vyjmeme. Přidáme další lžíci másla (1 lžíce), na něm restujeme houby s kapustou, asi 3-4 minuty nakonec přimícháme cibuli. Ke konci přidáme loupané mandle, vše ochutíme 1 lžičkou soli, citronovým pepřem, ořechovým olejem a 2 špetkami muškátu.
  • 4
    Omastkem z mníka vytřeme zapékací mísu, položíme na ni rybu a v předehřáté troubě ji dopečeme.
  • 5
    Pečeme 10-12 minut při 180 °C.
  • 6
    Na mísu položíme upečeného mníka, obložíme houbami se zeleninou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.