Pekařské uzlíky
30 min.
Ingredience
- 2lžičkyDroždí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 560gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžičkySůl
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
190 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
7 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
34 mg
Cukr
912 mg
Postup přípravy
- 1Do velké mísy nasypeme droždí a 100 ml mléka, necháme pět minut rozpouštět, poté zamícháme. Přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, 60 g másla a rozšlehané vejce. Vše důkladně promícháme, přidáme mouku se solí a opět důkladně mícháme.
- 2Těsto vyklopíme na stůl, minimálně pět minut hněteme. Mělo by vzniknout pevné a zároveń suché těsto. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo, kde ho necháme hodinu a půl kynout.
- 3Poté těsto rozdělíme na 16 kousků a z každého vyválíme zhruba 25 centimetrů dlouhý plát. Ten zauzlujeme do osmičky a konce prostrčíme otvory tak, že nám vznikne buchtičkový uzlík. Tyto uzlíky přeneseme na plech, vymazaný olejem, následně necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě. Uzlíky před pečením potřeme mlékem.
- 4Nyní je i s plechem vložíme do trouby a 15 minut pečeme při teplotě 220 stupňů. Před podáváním ještě pocukrujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.