Perníkový koláč s datlemi
110 min.
Ingredience
- 200gramůDatle sušené
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSoda jedlá
- 250mililitrůVoda pitná
- 150gramůCukr třtinový
- 2kusyVejce slepičí
- 300gramůMouka polohrubá
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2lžičkyPerníkové koření
- 1špetkaSůl
- 130gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
629 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
27 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
5 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 20 g másla a dno vyložíme pečicím papírem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Vypeckované datle dáme do misky se sodou a máslem a zalijeme vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Datle necháme ve vodě vychladnout.
- 3V míse utřeme vejce s cukrem do hladké pěny, do ní zamícháme směs s datlemi. Poté vmícháme hrubě sekané ořechy a mouku, v níž jsme promíchali kypřicí prášek, perníkové koření a sůl. Směs pečlivě promícháme.
- 4Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě 60 až 75 minut. Zda je koláč upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- 5Upečený koláč necháme chladnout ve formě asi 5 minut, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.