Piškotové řezy

50 min.
Evropa

Ingredience

    • 80gramůCukr moučkový
    • 50mililitrůPomerančová šťáva
    • 4kusyVejce slepičí
    • 50mililitrůVoda pitná
    • 150gramůCukr krupice
    • 10gramůCukr vanilka
    • 2gramySůl
    • 10gramůCitronová kůra
    • 30gramůŽelatina
    • 50mililitrůCitronová šťáva
    • 100gramůMaizena - kukuřičný škrob
    • 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 400mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
423 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
20 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
580 mg
Cukr
29 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vejce vyjmeme z chladničky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh. Potom za stálého míchání přidáme sůl, vanilkový cukr a cukr. Žloutky našleháme vidličkou a smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou. Prosijeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme našlehané žloutky, opatrně zapracujeme mouku.
  • 2
    Velký plech zlehka vymažeme, položíme na něj papír na pečení, na který zlehka rozetřeme těsto. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  • 3
    Připravíme si další list papíru na pečení a upečené těsto na něj přemístíme spodní stranou nahoru. Původní list papíru na pečení sejmeme. Pokud to nejde lehce, potřeme papír trochou studené vody. Necháme vychladnout, v polovině výšky rozřízneme nožem na dva pláty a zabalené v alobalu necháme až do okamžiku plnění stranou.
  • 4
    Plnění řezů. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody. Ušleháme tuhou šlehačku, za stálého šlehání přidáme moučkový cukr. Želatinu opatrně vymačkáme, dáme ji do menšího hrnce, zahřejeme a rozpustíme, avšak nevaříme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme citrónovou šťávu a pomerančový likér, vše měchačkou zlehka zapracujeme do šlehačky a citrónovou šlehačku necháme minimálně půldruhé hodiny ztuhnout v chladničce. Pak jí potřeme polovinu upečeného piškotu, přiklopíme druhou polovinou piškotu a lehce přitlačíme. Nožem namáčeným ve vlažné vodě nakrájíme řezy a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Můžeme také využít ozdobné šablony.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.