Piškotové řezy
50 min.
Ingredience
- 80gramůCukr moučkový
- 50mililitrůPomerančová šťáva
- 4kusyVejce slepičí
- 50mililitrůVoda pitná
- 150gramůCukr krupice
- 10gramůCukr vanilka
- 2gramySůl
- 10gramůCitronová kůra
- 30gramůŽelatina
- 50mililitrůCitronová šťáva
- 100gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 400mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5kusKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
423 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
20 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
580 mg
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Vejce vyjmeme z chladničky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh. Potom za stálého míchání přidáme sůl, vanilkový cukr a cukr. Žloutky našleháme vidličkou a smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou. Prosijeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme našlehané žloutky, opatrně zapracujeme mouku.
- 2Velký plech zlehka vymažeme, položíme na něj papír na pečení, na který zlehka rozetřeme těsto. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
- 3Připravíme si další list papíru na pečení a upečené těsto na něj přemístíme spodní stranou nahoru. Původní list papíru na pečení sejmeme. Pokud to nejde lehce, potřeme papír trochou studené vody. Necháme vychladnout, v polovině výšky rozřízneme nožem na dva pláty a zabalené v alobalu necháme až do okamžiku plnění stranou.
- 4Plnění řezů. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody. Ušleháme tuhou šlehačku, za stálého šlehání přidáme moučkový cukr. Želatinu opatrně vymačkáme, dáme ji do menšího hrnce, zahřejeme a rozpustíme, avšak nevaříme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme citrónovou šťávu a pomerančový likér, vše měchačkou zlehka zapracujeme do šlehačky a citrónovou šlehačku necháme minimálně půldruhé hodiny ztuhnout v chladničce. Pak jí potřeme polovinu upečeného piškotu, přiklopíme druhou polovinou piškotu a lehce přitlačíme. Nožem namáčeným ve vlažné vodě nakrájíme řezy a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Můžeme také využít ozdobné šablony.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.