Piškotový koláč s krémem a ovocem
40 min.
Ingredience
- Korpus
- 30gramůMáslo čerstvé
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 1špetkaCitronová kůra
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůCukr moučkový
- Krém
- 1litrMléko plnotučné
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 200gramůCukr krupice
- 1kusCitrony
- 1špetkaSůl
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na formu
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1kilogramFazole bílé
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na ozdobení
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
978 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
28 g
Sacharidy
142 g
Vláknina
22 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Do misky dáme 3 žloutky, přisypeme moučkový cukr, přidáme změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Rukama směs promícháme a uhněteme hladké těsto.
- 2Těsto namačkáme do koláčové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Na několika místech těsto propícháme vidličkou, rozprostřeme na něj pečicí papír a zatížíme fazolemi (nebo jinou zátěží.) Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut.
- 3Příprava krému: Mléko vlijeme do kastrůlku a spolu s kůrou oloupanou z citronu zahříváme.
- 4V misce šleháme žloutky s cukrem do zhoustnutí. Kůru z mléka vyjmeme a za stálého míchání metličkou přidáváme do mléka žloutkovou směs. Přidáme ještě špetku soli a prosátou mouku. Když krém zhoustne, odstavíme z plotny a necháme chladnout.
- 5Z upečeného korpusu odstraníme fazole a papír, na korpus nalijeme vychladlý krém a rozetřme po celé ploše. Uložíme na 1 hodinu do chladničky.
- 6Koláč potom ozdobíme čerstvým, omytým ovocem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.