Placky s povidly
50 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká
- 60gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krystal
- 2decilitryMléko polotučné
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 100gramůCukr moučkový
- 200gramůPovidla švestková
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
6 g
Sacharidy
151 g
Vláknina
450 mg
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Na placky "bélešky" připravíme kynuté těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme 1 lžičku krystalového cukru a 2 dl vlažného mléka. Kvasnice necháme vzejít, pak k mouce přidáme vejce, sůl, cukr a těsto dobře propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
- 2Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme je na malé kousky (velikost pěsti). Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který vyválíme na tenkou placku.
- 3Rozehřejeme větší teflonovou nebo keramickou pánev a placky bez tuku opékáme do zlatohněda z obou stran. Pánev nesmí být úplně rozpálená, aby se placky nepřipalovaly. Upečené placky mají hnědé a zlaté puchýře. Placku pečeme přibližně 2 minuty z každé strany.
- 4Podáváme je horké, potřené švestkovými povidly.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.