Placky s povidly

50 min.

Ingredience

    • 500gramůMouka pšeničná hladká
    • 60gramůDroždí
    • 1lžičkaCukr krystal
    • 2decilitryMléko polotučné
    • 2kusyVejce slepičí
    • 0,5lžičkaSůl
    • 100gramůCukr moučkový
    • 200gramůPovidla švestková
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
6 g
Sacharidy
151 g
Vláknina
450 mg
Cukr
26 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na placky "bélešky" připravíme kynuté těsto. Do mísy dáme hladkou mouku, uděláme do ni důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice. Přidáme 1 lžičku krystalového cukru a 2 dl vlažného mléka. Kvasnice necháme vzejít, pak k mouce přidáme vejce, sůl, cukr a těsto dobře propracujeme. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme je na malé kousky (velikost pěsti). Z každého kousku vytvarujeme bochánek, který vyválíme na tenkou placku.
  • 3
    Rozehřejeme větší teflonovou nebo keramickou pánev a placky bez tuku opékáme do zlatohněda z obou stran. Pánev nesmí být úplně rozpálená, aby se placky nepřipalovaly. Upečené placky mají hnědé a zlaté puchýře. Placku pečeme přibližně 2 minuty z každé strany.
  • 4
    Podáváme je horké, potřené švestkovými povidly.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.