Plečinta, moldavský piroh
80 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 250mililitrůVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 6lžicOlej rostlinný
- 7kusůBrambory vařené
- 250gramůSýr Brynza
- 1kusCibule
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 150gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
38 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Jde o piroh z taženého těsta, podobající se závinu, podává se teplý až horký.
- 2Na těsto zpracujeme 500 g polohrubé mouky s 250 ml teplé vody, půl lžičky soli a 3 lžíce rostlinného oleje. Vypracované těsto přikryjeme a dáme na 10 minut do tepla.
- 3Na nádivku nastrouháme vařené brambory a smícháme je s brynzou, na másle orestovanou cibulkou, 3 lžícemi oleje a sladkou paprikou.
- 4Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme a potom těsto vytahujeme. Vytažené placky necháme chvíli oschnout, pak je potřeme rozpuštěným máslem a složíme na sebe. Na vrchní placku rovnoměrně asi po 4/5 povrchu rozetřeme nádivku, plečintu srolujeme, na krajích zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35-40 minut.
- 5Upečenou plečintu znovu potřeme máslem, nakrájíme a podáváme. Je vhodnou přílohou k polévce z kysaného zelí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.