Plecovník

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1236 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
61 g
Sacharidy
134 g
Vláknina
7 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Plech vyložíme pečicím papírem.
  • 2
    V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme vzejít.
  • 3
    Do mísy prosejeme mouku, v níž jsme promíchali sůl a koření. Přidáme ustrouhané vařené brambory, vzešlé droždí a teplé vody tolik, aby vzniklo hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou je necháme na teple kynout.
  • 4
    Z vykynutého těsta tvarujeme ovál, položíme na něj uzenou plec, ovál uzavřeme a spojenou stranou položíme na vyložený plech. Pod utěrkou chléb necháme zhruba 2 hodiny kynout.
  • 5
    Poté potřeme osolenou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách teplotu trouby snížíme na 180 °C a dopečeme. Celkově pečeme 50 – 70 minut, v závislosti na velikosti chleba.
  • 6
    Upečený chleba opět potřeme slanou vodou. Chléb dáme vychladnout na mřížku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.