Pletený chléb s mangem a rozinkami
210 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- 40lžicMáslo čerstvé
- 450lžicMouka žitná bílá
- Servírování
- 2lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 450gramůMouka žitná bílá
- 2lžičkyDroždí sušené
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaZázvor mletý
- 50gramůCukr třtinový
- 40gramůMáslo čerstvé
- 250gramůVoda pitná
- 2lžíceMed včelí
- 130gramůRozinky tmavé
- 1kusVejce slepičí
- 200gramůMango
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1197 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
72 g
Sacharidy
128 g
Vláknina
11 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Plech na pečení vytřeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi hladké mouky a troubu připravíme k předehřátí na 220°C.
- 2Těsto: Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je na sítku okapat. Do větší mísy prosijeme mouku s droždím a s cukrem, směs okořeníme 1 lžičkou soli a 1 lžičkou zázvoru. Potom k surovinám přidáme změklé máslo, které se surovinami zpracujeme rukama.
- 3Po zpracování surovin s máslem přidáme do těsta ještě mangové pyré, vlažnou vodu, med a okapané rozinky a ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na poloviny.
- 4Z každé poloviny vyválíme na pomoučeném vále delší válec, dlouhý
- 5asi 25 cm. Oba válce pak stočíme dohromady - podobně jako vánočku.
- 6Těstový pletenec přeneseme na připravený pečící plech, přikryjeme utěrkou a necháme asi 40 minut kynout na teplém místě. Nakynutý chléb potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut dozlatova. Hotový chléb zní při poklepání dutě.
- 7Servírování: Tento chlebový moučník před servírováním pocukrujeme asi 2 lžícemi moučkového cukru, nakrájíme na krajíčky a servírujeme vychladlý, jako moučník.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.