Pletený závin se švestkami
230 min.
Ingredience
- 65gramůCukr moučkový
- 65mililitrůVoda pitná
- 1lžíceDroždí sušené
- 65mililitrůMléko plnotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 2lžičkyCitronová kůra
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 100gramůŠvestky sušené
- 55gramůOřechy vlašské
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2kusyVejce slepičí
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
28 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
6 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Připravíme plech, který vymažeme tukem.
- 2Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, necháme asi patnáct minut odstát. Poté přimícháme mléko, cukr (dvě lžíce odložíme do náplně), sůl, jedno rozšlehané vejce, 55 g změklého másla a z odvážené mouky tolik, abychom umíchali hutné těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.
- 3V mezičase připravíme náplň. Posekané švestky smícháme s ustrouhanou kůrou z pomeranče a citronu, ustrouhaný muškátový oříšek, posekané ořechy, dvě lžíce cukru a 45 g změklého másla.
- 4Z vykynutého těsta rozválíme placku asi 40x26 cm, položíme na plech a do středu naneseme nádivku. Ostrým nožem od nádivky ke kraji nařežeme šikmé proužky, které přes nádivku spleteme jako cop. Těsto, které na koncích přebývá, vložíme pod těsto a závin necháme ještě asi čtyřicet minut dokynout. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 30 minut, dokud závin nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.