Pletený závin se švestkami

230 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
721 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
28 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
6 g
Cukr
21 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme plech, který vymažeme tukem.
  • 2
    Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, necháme asi patnáct minut odstát. Poté přimícháme mléko, cukr (dvě lžíce odložíme do náplně), sůl, jedno rozšlehané vejce, 55 g změklého másla a z odvážené mouky tolik, abychom umíchali hutné těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout.
  • 3
    V mezičase připravíme náplň. Posekané švestky smícháme s ustrouhanou kůrou z pomeranče a citronu, ustrouhaný muškátový oříšek, posekané ořechy, dvě lžíce cukru a 45 g změklého másla.
  • 4
    Z vykynutého těsta rozválíme placku asi 40x26 cm, položíme na plech a do středu naneseme nádivku. Ostrým nožem od nádivky ke kraji nařežeme šikmé proužky, které přes nádivku spleteme jako cop. Těsto, které na koncích přebývá, vložíme pod těsto a závin necháme ještě asi čtyřicet minut dokynout. V troubě předehřáté na 190 °C pečeme asi 30 minut, dokud závin nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.