Pletýnky z celozrnného těsta s ořechy
50 min.
Ingredience
- 300mililitrůVoda pitná
- 40gramůOlej olivový
- 400gramůMouka pšeničná celozrnná
- 100gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr třtinový
- 20gramůDroždí
- 100gramůOřechy vlašské
- 1lžíceOlej rostlinný
- 100mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
479 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
20 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
11 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky a sušený žitný kvásek. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
- 2Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- 4Pracovní plochu posypeme moukou a do těsta zapracujeme jemně nasekané ořechy. Těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a z každého vyválíme 3 nebo 4 válečky, z kterých upleteme housky.
- 5Přendáme je na vymazaný plech a necháme pod utěrkou kynout, dokud nemají dvojnásobný objem.
- 6Pletýnky potřeme mlékem, plech s nimi vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 15 až 20 minut do zlatavé barvy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.