Plněná jablka pečená v křehkém těstě
60 min.
Ingredience
- Křehké těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2gramyMáslo čerstvé
- Na ozdobu
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr krupice
- Na potření a posypání
- 1kusVejce slepičí
- 3lžíceCukr krystal
- 1kusCukr skořicový
- na vymazání pekáče
- Ořechová náplň
- 5decilitrůVoda pitná
- 3lžíceDžem meruňkový
- 1baleníOřechy vlašské
- 1baleníMandle
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
625 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
21 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
9 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme den předem křehké těsto: Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme vaječný žloutek, změklé, na kousky pokrájené máslo, promícháme ho, dáme na vál a rukama těsto důkladně vypracujeme. Utvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout.
- 2V rendlíku si přivedeme k varu 5 dl vody, ve které mandle povaříme 1 minutu. Scezené mandle oloupeme a posekáme spolu s vlašskými ořechy. 1/3 si odložíme do misky zvlášť, 2/3 dáme do misky a promícháme s meruňkovým džemem.
- 3Středně velká jablka omyjeme, osušíme a odřežeme vršek od stopky. Pomocí ostré lžičky jablka vydlabeme (jadřince i část dužiny).
- 4Vydlabaná jablka naplníme ořechovou nádivkou.
- 5Jablka posadíme do pekáčku, který jsme vytřeli máslem (2 lžíce). Dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme je doměkka přibližně 25-30 minut.
- 6Těsto na pomoučeném vále rozválíme na čtverec silný asi 2-3 mm. Poté těsto nakrájíme na 10 čtverců (podle velikosti jablek). Na střed čtverců posadíme jablka a jablka zabalíme do těsta. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým hrubým cukrem, skořicovým cukrem. posekanými ořechy a dáme je na plech vytřený máslem.
- 7Jablka pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme je dozlatova přibližně 20 minut. Smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Před koncem šlehání přidáme do šlehačky 1 lžíci práškového cukru. Upečená jablka dáme na dezertní talířky, ozdobíme šlehačkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.