Plněné ovocné knedlíky slazené stévií

37 min.
Česká republika

Ingredience

  • Na poprášení
    • 2,5lžíceMouka polohrubá
  • Na posypání
  • Na vaření
  • Těsto
    • 180gramůMouka celozrnná špaldová
    • 2,5gramyMouka polohrubá
    • 1lžíceMouka sójová odtučněná
    • 4mililitryVoda pitná
    • 22gramůDroždí
    • 1špetkaCukr krupice
    • 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
203 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
9 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
7 g
Cukr
14 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosejeme celozrnnou, polohrubou a sójovou mouku se solí. Mouku promícháme, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj kvasnice se špetkou cukru, kvasnice zalejeme vlažnou vodou a necháme kvásek vykynout. Poté vše promícháme a pak vařečkou vypracujeme těsto tak, aby bylo polotuhé, hladké a vláčné a nelepilo se. (Podle potřeby můžeme přidat vody o něco více.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
  • 2
    Omyté čerstvé meruňky vypeckujeme. Pomletý mák v misce smícháme se 1.5 lžičkou práškové stévie.
  • 3
    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 12 dílů, z každého vytvoříme malý bochánek, do každého bochánku na střed položíme meruňku a zabalíme ji do těsta. Konce těsta k sobě pořádně přimáčkneme a v dlaních vytvarujeme malý kulatý knedlík. Překryjeme je pak na 10-14 minut utěrkou a necháme je znovu kynout.
  • 4
    V širokém hrnci přivedeme 4l vody s 1 lžičkou soli k varu. Do vroucí vody opatrně vhazujeme vykynuté knedlíky a vaříme je přibližně podle velikosti 8-12 minut. Občas je vařečkou ve vodě promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky po chvilce vaření by měly vyplavat k hladině. První uvařený knedlík vyjmeme, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečný čas na uvaření - těsto se uvnitř nesmí lepit.
  • 5
    Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme je připraveným mákem, pokapeme rozpuštěným máslem a hned servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.