Plněný věnec s bílkovou polevou
70 min.
Ingredience
- 175mililitrůMléko plnotučné
- 450gramůMouka polohrubá
- 1kusCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 115gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceVoda pitná
- 65gramůOřechy vlašské
- 1lžičkaSkořice mletá
- 200gramůCukr krupice
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 170gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 1kostkaDroždí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1177 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
41 g
Sacharidy
186 g
Vláknina
6 g
Cukr
91 g
Postup přípravy
- 1Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem.
- 2V míse smícháme droždí s vlažným mlékem, necháme odstát. Poté vmícháme vejce, sůl, 115 gramů cukru, vanilkový cukr a mouku. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, dáme ve fólii asi na patnáct minut do lednice vychladit.
- 3V mezičase mezi pergamenovými papíry rozválíme změklé máslo na velikost 15x10 centimetrů. Vychlazené těsto rozválíme do velikosti asi 30x20 centimetrů, na ně položíme máslový plát a přeložíme. Těsto řádně v krajích zmáčkneme a rozválíme opět na velikost 30x20 centimetrů. Obdélník složíme natřikrát a dáme opět do chladničky. Rozvalování se skládáním těsta opakujeme nejlépe třikrát. Po každém rozválení dáme těsto opět ve fólii na patnáct do chladničky. Po posledním rozválení necháme těsto v chladničce hodinu a půl.
- 4V mezičase připravíme náplň. Smícháme cukr (nejlépe hnědý), skořici a usekané ořechy. Hrst ořechů necháme stranou na posypání.
- 5Těsto rozválíme na obdélník, střed namažeme náplní a těsto zarolujeme. Na plechu z těsta uděláme kruh, jehož konce pečlivě spojíme. Těsto přikryjeme a necháme asi čtyřicet minut na teple kynout.
- 6Do vykynutého těsta uděláme nožem zářezy, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi čtyřicet minut, dokud věnec nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním zdobíme bílkovou polevou a sekanými ořechy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.