Plněný věnec s citronovou polevou

160 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2113 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
158 g
Sacharidy
152 g
Vláknina
5 g
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 190°C, plech vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky.
  • 2
    Těsto: Mouku s 0.5 lžičky soli a s droždím prosijeme do hlubší mísy. Tuto sypkou směs prohněteme se změklým máslem a po částech přidáváme během hnětení rozšlehané mléko s 1 celým vejcem. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho v míse, přikryté utěrkou, kynout na teplém místě asi 40 minut.
  • 3
    Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, velký asi 30 x 23 cm, na něj rozetřeme oříškovou náplň tak, že okraje plátu těsta necháme volné. Těsto s nádivkou potom stočíme do válce a okraje válečku jemně přitlačíme, aby se nám těsto s nádivkou nerozbalovalo. Válec s nádivkou rozřežeme na silnější plátky, které narovnáme na vymazaný plech tak, aby se okraje plátků těsta dotýkaly. Potom vytvořený věnec s náplní necháme ještě kynout asi 30 minut a po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Po upečení věnec necháme mírně vychladnout a ještě teplý pocákáme citronovou polevou. Ihned, jak poleva ztuhne, můžeme věnec podávat jako dezert.
  • 4
    Nádivka: Oříšky nasekáme, kandovaný zázvor a citronovou kůru rozlámeme. Máslo se třtinovým cukrem vyšleháme do pěny. Dále přisypeme rozlámaný zázvor, sekané oříšky a citronovou kůru.
  • 5
    Náplň ochutíme 1 lžící rumu, dobře promícháme a rozetřeme na těsto věnce.
  • 6
    Citronová poleva: Citronovou šťávu umícháme dohladka s moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.