Plovoucí ostrovy
40 min.
Ingredience
- 450mililitrůMléko plnotučné
- 175gramůCukr krupice
- 1kusVanilkový lusk
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaTresť vanilková
- 3kusyVaječný bílek slepičí
- 300mililitrůVoda pitná
- 30mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceKakao
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
397 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
15 g
Sacharidy
54 g
Cukr
43 g
Vápník
130 g
Postup přípravy
- 1Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
- 2Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí.
- 3V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu.
- 4Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum.
- 5Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout.
- 6Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.