Pohankový chléb s lněným semínkem

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
11 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
  • 2
    Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.
  • 3
    Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
  • 4
    Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.
  • 5
    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.