Pohankový chléb s lněným semínkem
60 min.
Ingredience
- Na potření chleba a vymazání formy
- 0,5decilitrVoda pitná
- 2lžíceOlej slunečnicový
- Těsto
- 0,5decilitrVoda pitná
- 42gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 300gramůMouka bezlepková Jizerka
- 100gramůMouka pohanková
- 8lžicPohanka
- 2lžíceLněné semínko
- 0,5lžičkaXantanová guma
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaKmín celý
- 0,4decilitrMléko polotučné
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1lžičkaChlebové koření hrubě mleté bio
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
498 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
11 g
Sacharidy
91 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
- 2Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.
- 3Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
- 4Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.
- 5Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.