Polévka z humrů
130 min.
Ingredience
- Na čištění vývaru
- 100gramůZelenina kořenová
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 150gramůFilé z aljašské tresky
- Na vložku
- 100gramůHumr
- 2lžíceRajčata
- Na vývar
- 100gramůHumr
- 2kusyŠalotka
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyRajčata
- 2lžíceOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaCukr krupice
- 50gramůTymián čerstvý
- 2centilitryMartell cognac
- 1litrVoda pitná
- 0,25kusFeferony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
232 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
4 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Krunýř a klepeta z humra opláchneme a podrtíme je nadrobno. Oloupeme a nadrobno nasekáme šalotku. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na tenčí kolečka. Nadrobno nasekáme feferonku. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme do něj celer, mrkev, feferonku a šalotku. Opečeme a pak k zelenině přidáme i humří krunýř a klepeta. Opepříme, osolíme a přidáme tymián. Vlijeme koňak a ponecháme dusit.
- 2Omytá rajčata rozkrájíme na kostičky a vložíme je do kastrolu. Vše zalijeme vodou, aby byly ingredience ponořené. Jakmile začne vřít, ztlumíme oheň a hodinu vaříme na mírném plameni.
- 3Mezitím si přichystáme směs na čištění vývaru. Nadrobno si nakrájíme směs polévkové zeleniny a tresčí filé. Rozmixujeme a do směsi přidáme ještě dva bílky. Pak hladkou směs v misce vložíme do chladničky, kde ji ponecháme hodinu.
- 4Hotový vývar přecedíme přes síto, na sítu vymačkáme zeleninu i rozdrcené krunýře a klepeta. Přecezený vývar necháme stranou, aby vychladl. Pak do něj vložíme hmotu z rozmixované zeleniny, filé a bílků. Polévku vrátíme na plotnu a počkáme, až začne vřít. Jakmile hmota vyplave na povrch ve formě bílé pěny, oheň ztlumíme a necháme probublávat 30 minut.
- 5Do sítka si dáme gázu. Znovu přecedíme vývar, ale usazeninu už tentokrát nevymačkáváme, abychom vývar znovu nezakalili.
- 6Přecezený vývar ještě povaříme. Na menší kousky nakrájíme maso z humra a vložíme do polévky, přidáme také na drobné kostičky nakrájená rajčata. Vaříme ještě 3 minuty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.