Polévka z pečeného kuřete s hráškem a mrkví
120 min.
Ingredience
- 500gramůKuře pečené
- 1,2litryVoda pitná
- 50mililitrůSmetana
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžícePetržel kudrnka
- 1lžíceCeler - nať
- 2lžíceTymián
- 200gramůMrkev
- 2kusyCibule
- 2lžíceOlej olivový
- 90gramůHrášek mražený
- 1stroužekČesnek
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 50gramůMáslo
- 200gramůStrouhanka
- 1kusCitrony
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
72 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
3 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve ze zbytků pečeného kuřete obereme maso (může být i kůže), pokrájíme ho na menší kousky a odložíme do misky. Všechny kosti z kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu budeme vařit 1-1.5 hodiny.
- 2Omyté snítky čerstvé petržele, celeru a tymiánu svážeme nití, vodu setřepeme a vložíme je do polévky. Přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z chemicky neošetřeného citrónu. Očištěnou a omytou mrkev, cibuli, česnek pokrájíme (mrkev na kolečka, cibuli s česnekem nadrobno). V druhém hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm krátce orestujeme dozlatova pokrájenou mrkev s cibulí (pokud máme i nakrájenou kůži z kuřete, tak ji přimícháme k zelenině). Vše restujeme za stálého míchání přibližně 5-7 minut. Přimícháme pokrájený česnek a restujeme ještě 2 minuty. Přilijeme scezený hotový vývar z kuřecích kostí, přidáme bylinky, citrónovou kůru se šťávou a pomalu vaříme maximálně 10 minut. Vyjmeme svazek bylinek, do polévky přimícháme smetanu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Omytou petrželku kudrnku drobně pokrájíme. Do rozmixované polévky zamícháme zbytky masa, zmrazený zelený hrášek a kudrnku. Vše necháme přejít varem, dochutíme solí, bílým pepřem a hrnec s polévkou odstavíme z plotny.
- 3V pánvi na rozpuštěném másle osmažíme dozlatova strouhanku, pak ji dáme do misky. Polévku a strouhanku servírujeme zvlášť. Strouhanku si každý nabere do polévky sám podle chuti.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.