Pomerančový dort s ořechovo-čokoládovým krémem
95 min.
Ingredience
- 100gramůCukr moučkový
- 7kusůVaječný žloutek slepičí
- 5kusůPomeranče
- 0,5kusCitrony
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5kusVaječný bílek slepičí
- Krém
- 150gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr vanilka
- 120gramůOřechy lískové pražené
- 120gramůČokoláda hořká
- Mandlové těsto
- 120gramůMandle
- 100gramůCukr moučkový
- 0,5kusVaječný bílek slepičí
- Na formu
- 150gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Ozdoba a rosol
- 5kusůPomeranče
- 150gramůCukr krupice
- 15gramůAgar
- 0,13litrVoda pitná
- 0,5kusCitrony
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1312 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
80 g
Sacharidy
142 g
Vláknina
15 g
Cukr
100 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme žloutky, cukr, strouhanou kůru a šťávu z pomeranče a citronu a utřeme do husté hmoty. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- 2Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 50 minut. Hotový dort necháme vychladnout, jednou nebo dvakrát překrojíme a naplníme krémem. Části složíme na sebe, dokola obalíme plátkem z mandlového těsta a na okraji dozdobíme válečkem z téhož těsta. Povrch poklademe kousky oloupaného pomeranče uvařeného v cukru a citronové šťávě a zalijeme ovocným rosolem.
- 3Na krém utřeme máslo s vanilkovým cukrem, přidáme mleté ořechy a strouhanou čokoládu.
- 4Na mandlové těsto spaříme mandle, oloupeme, nastrouháme a v hmoždíři utlučeme s cukrem a bílkem. Těsto rozválíme na tenký plát.
- 5Na ozdobení oloupeme pomeranče, odstraníme jádra, rozdělíme na osminy a vložíme do trošky vody s cukrem a šťávou vymačkanou z citronu. Necháme projít varem, vyjmeme a vychladlé poklademe na dort. Do vyvařené šťávy přidáme rozvařený agar a když zhoustne, procedíme a přelijeme pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.