Pomerančový koláč s mandlemi
60 min.
Ingredience
- Náplň
- 225gramůMandlová pasta
- 2kusyPomeranče
- 2lžíceSirup Golden
- 60gramůCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 125gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 5lžicVoda pitná
- 60lžicCukr krupice
- 60gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,25lžičkaSůl
- 5mililitrůVoda pitná
- 0,25lžičkaZázvor mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1088 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
28 g
Sacharidy
207 g
Vláknina
4 g
Cukr
163 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí, zázvorem a cukrem, do směsi přidáme kousky másla a zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme vodu, až vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli a dáme na hodinu do lednice.
- 2Z těsta vyválíme kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 24 cm. Plát přendáme do formy a okraje začistíme.
- 3V mixéru nebo hnětači zpracujeme vejce, mandlovou pastu a smetanu. Směs vlijeme na podklad do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 35 minut. Necháme vychladnout.
- 4Škrabkou oloupeme kůru z pomeranče v dlouhých pruzích, ty nakrájíme na proužky silné asi jako sirka. Nožem odstraníme bílou dužinu pomerančů, nařízneme blánu po obou stranách každého dílku a prostředkem dílek vyndáme. Dílky dáme na ubrousek, který odsaje šťávu.
- 5Kůru dáme do rendlíku, přidáme sirup, cukr a 5 lžic vody. Směs přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 minut, až kůra změkne, často mícháme.
- 6Kůru necháme na sítku okapat. Hotový koláč potřeme sirupem, který zbyl v rendlíku. Koláč vyjmeme z formy, dáme na tác a povrch ozdobíme kůrou a dílky pomeranče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.