Popcornový cupcakes se slaným karamelem
75 min.
Ingredience
- Máslový krém
- 0,5gramMáslo čerstvé
- 535gramůCukr moučkový
- Na ozdobu
- 30gramůPopcorn
- 1špetkaSůl mořská
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
- Slaný karamel
- 245mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVanilkový lusk
- 130gramůCukr krupice
- 7lžicVoda pitná
- 1lžičkaSůl mořská
- Těsto
- 130gramůCukr krupice
- 120gramůCukr třtinový
- 0,5gramMáslo čerstvé
- 1lžíceCitrónová kůra
- 1,5lžíceCitrónová šťáva
- 4kusyVejce slepičí
- 1kusVanilkový lusk
- 3lžíceMléko plnotučné
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaKypřící prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSoda jedlá
Počet porcí:
24Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
242 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
5 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
328 mg
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme jemně kůru a vymačkáme do skleničky šťávu.
- 2Připravíme si slaný karamel: do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Při tomto vaření dáváme pozor.
- 3Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se nám v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
- 4Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.
- 5Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr krupici a třtinový cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
- 6Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem, 1/5 slaného karamelu a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
- 7Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
- 8Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
- 9Připravíme si máslový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty a postupně, po lžicích, přidáme slaný karamel a šleháme do doby, až se vše krásně spojí. Pak v několika dávkách budeme přidávat moučkový cukr, ten se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému. Postupně, v několika dávkách přidáme 1/2 zbylého slaného karamelu. Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
- 10Popcorn si připravíme v mikrovlnce podle návodu. Když je hotový, promícháme ho s 1 lžicí másla a 1 špetkou soli.
- 11Košíšky ozdobíme krémem, posypeme ho popcornem, poté vše pokapeme zbylým slaným karamelem. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.