Pošumavský kynutý škvarkový koláč
75 min.
Ingredience
- Náplň
- 500gramůHrušky
- 500gramůJablka
- 60gramůBrusinky
- 1,5lžičkySkořice mletá
- 80gramůCukr krupice
- Na potření a posypání
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaCukr vanilka
- Těsto
- 0,5decilitrMléko plnotučné
- 20gramůDroždí
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůVepřové škvarky
- 80gramůCukr krupice
- 2špetkySůl
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
641 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
12 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
7 g
Cukr
54 g
Postup přípravy
- 1Do hrnečku dáme 0.5 dl mléka, kvasnice, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy prosátou hladkou mouku, rozemleté škvarky, cukr, sůl, žloutky a vzešlé kvasnice. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Rozválíme na placku silnou asi 2 cm a přeložíme, toto opakujeme ještě 2x, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat.
- 2Mezitím omyjeme a oloupeme hrušky s jablky. Rozkrájíme je na poloviny, vyřízneme jádřince a nahrubo je nastrouháme. Sušené brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- 3Těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm ve tvaru čtverce, přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Na střed těsta po celé délce poklademe nastrouhané ovoce, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami a těsto z obou stran přiložíme k sobě a střed i okraje těsta prsty dobře spojíme, aby nevytekla ovocná šťáva. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. V polovině pečení snížíme teplotu asi o 10 °C.
- 4Upečený koláč necháme vychladnout, poté ho pokrájíme, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.