Pošumavský kynutý škvarkový koláč

75 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
641 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
12 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
7 g
Cukr
54 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do hrnečku dáme 0.5 dl mléka, kvasnice, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy prosátou hladkou mouku, rozemleté škvarky, cukr, sůl, žloutky a vzešlé kvasnice. Těsto dobře propracujeme a dáme na pomoučený vál. Rozválíme na placku silnou asi 2 cm a přeložíme, toto opakujeme ještě 2x, těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočívat.
  • 2
    Mezitím omyjeme a oloupeme hrušky s jablky. Rozkrájíme je na poloviny, vyřízneme jádřince a nahrubo je nastrouháme. Sušené brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  • 3
    Těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm ve tvaru čtverce, přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem. Na střed těsta po celé délce poklademe nastrouhané ovoce, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami a těsto z obou stran přiložíme k sobě a střed i okraje těsta prsty dobře spojíme, aby nevytekla ovocná šťáva. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. V polovině pečení snížíme teplotu asi o 10 °C.
  • 4
    Upečený koláč necháme vychladnout, poté ho pokrájíme, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.