Posvícenské koláčky
50 min.
Ingredience
- Drobenka
- 250gramůMáslo čerstvé
- 300gramůPšeničná mouka hrubá
- 300gramůCukr krupice
- Nádivky
- 150gramůNáplň maková
- 150gramůNáplň tvarohová
- Na koláčky
- 500gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 250gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůMléko polotučné
- 25gramůDroždí
- Na pocukrování
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
754 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
47 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
3 g
Cukr
37 g
Postup přípravy
- 1Z rozdrobeného droždí, cukru, vlažného mléka a trochy polohrubé mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít.
- 2Do mísy vsypeme zbylou mouku, přidáme sůl, nakrájené máslo (nebo rostlinný tuk), přidáme kvásek, žloutky a přilijeme vlažné mléko. Vše zpracujeme v těsto, které necháme zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.
- 3Potom vytvarujeme z kousků vykynutého těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem vařečky do nich vyhloubíme mělčí důlek. Naplníme nádivkou (nejlépe makovou nebo tvarohovou, můžeme i povidlovou nebo ořechovou), posypeme drobenkou a koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova 15-20 minut.
- 4Po upečení ještě teplé koláčky pocukrujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.