Pražský knedlík
50 min.
Ingredience
- 3kusyŽemle tuková
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 20gramůMáslo čerstvé
- 3lžičkySůl
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůPšeničná krupice
- 4litryVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
234 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
7 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
480 mg
Cukr
89 mg
Postup přípravy
- 1Žemle pokrájíme na kostičky a vložíme je do mísy. V misce vyšleháme vlažné mléko s vejci a rozpuštěným máslem, potom připraveným mlékem přelijeme žemle a necháme je nasáknout. Přidáme krupici, směs mírně osolíme a promícháme. Z těsta vytvarujeme šišku, kterou položíme na bílý ubrousek. Plátěný ubrousek potřeme máslem, na něj položíme šišku knedlíku, zabalíme ho, na koncích zavážeme provázkem tak, že ho svážeme 2 x těsně při koncích těsta (asi 2 cm od konce). Knedlík zavěsíme na dlouhou vařečku, kterou položíme přes hrnec. Ponoříme ho do vroucí osolené vody a vaříme 15 minut. Pak bližší svázání přestřihneme, vařečku opatrně vyvlékneme, knedlík obrátíme a pod pokličkou ho vaříme dalších 15 minut. Zapíchneme do něj špejli, čímž zjistíme, jestli je uvnitř uvařený. (Pokud se na špejli lepí těsto, vaříme ještě dalších 5-10 minut.)
- 2Uvařený knedlík rozbalíme, rozkrojíme v polovině a plátky nakrájíme režnou nití. Podáváme je horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.