Pražský koláč s vanilkovým krémem

50 min.
Česká republika

Ingredience

    • 30gramůDroždí
    • 150mililitrůMléko polotučné
    • 1špetkaSůl
    • 250gramůMouka polohrubá
    • 250gramůMajonéza
    • 120lžicCukr krupice
    • 2kusyVejce slepičí
    • 2lžíceCukr skořicový
    • 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
  • Na drobenku
  • Na krém
    • 200mililitrůMléko kokosové
    • 1kusCukr vanilka
    • 100gramůMáslo čerstvé
    • 1lžícePotravinářský škrob
    • 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3926 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
149 g
Sacharidy
638 g
Vláknina
5 g
Cukr
479 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut.
  • 2
    Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
  • 3
    Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.
  • 4
    V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami.
  • 5
    Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut.
  • 6
    Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup.
  • 7
    Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému.
  • 8
    Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.