Pražský koláč s vanilkovým krémem
50 min.
Ingredience
- 30gramůDroždí
- 150mililitrůMléko polotučné
- 1špetkaSůl
- 250gramůMouka polohrubá
- 250gramůMajonéza
- 120lžicCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceCukr skořicový
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na drobenku
- 120gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- Na krém
- 200mililitrůMléko kokosové
- 1kusCukr vanilka
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePotravinářský škrob
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3926 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
149 g
Sacharidy
638 g
Vláknina
5 g
Cukr
479 g
Postup přípravy
- 1V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut.
- 2Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
- 3Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.
- 4V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami.
- 5Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut.
- 6Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup.
- 7Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému.
- 8Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.