Preclíky z plundrového těsta
105 min.
Ingredience
- 550gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceCukr krupice
- 30gramůDroždí
- 220gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 2lžíceCukr krystal
- 0,38litrMléko polotučné
- Na potření
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
711 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
34 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Plechy vyložíme pečicím papírem, preclíky budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- 2Droždí rozetřeme se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžičkou cukru. Mouku (asi 50 g odložíme na posypání válu) prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme utřené droždí, zaprášíme moukou a necháme vykynout.
- 3V kastrůlku rozehřejeme 50 g másla, vlijeme se zbylým mlékem, cukrem a solí vmícháme do mouky s kváskem a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- 4V mezičase zbylé máslo utřeme do pěny, nejlépe šlehačem. Vál posypeme moukou, na něm z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku obdélníkového tvaru, potřeme asi pětinou másla, přeložíme a opět vyválíme. Poté necháme těsto asi 15 minut odpočinout v chladničce. Takto postupujeme, dokud nevypotřebujeme všechno máslo.
- 5Těsto rozdělíme na 20 dílů, z kterých vyválíme tenké proužky a tvoříme preclíky. Každý preclík potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a posypeme hrubým krystalovým cukrem.
- 6Preclíky položíme na plechy a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.