Příloha - smažené noky
35 min.
Ingredience
- Na pomoučení a smažení
- 500lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 60mililitrůOlej olivový
- Těsto
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaCukr krupice
- 50mililitrůMléko plnotučné
- 30gramůSádlo škvařené
- 130mililitrůSodovka
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1555 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
29 g
Sacharidy
275 g
Vláknina
12 g
Cukr
489 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy prosijeme hladkou mouku smíchanou se solí, do mouky si uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, posypeme je špetkou cukru, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice nakynout. Poté mouku s kvasnicemi promícháme, přilijeme vlahé rozpuštěné sádlo a perlivou vodu - sodovku. Těsto důkladně zpracujeme, až bude hladké, vláčné a nebude se lepit. Zakryjeme ho utěrkou a necháme ho na teplém místě zkynout minimálně 1.5 hodiny.
- 2Vykynuté těsto dáme na trošku pomoučený vál a rozválíme ho na velmi tenkou placku. Nakrájíme kosočtverečky-noky, přibližně o velikosti 5x5cm. Vkládáme je opatrně do horkého oleje a usmažíme je z každé strany dozlatova. Hotové noky poklademe na papírovou utěrku a když se zbaví přebytečného tuku, dáme je na mísu. Noky podáváme teplé i studené, nejčastěji jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.