Příloha - smažené noky

35 min.
Itálie

Ingredience

  • Na pomoučení a smažení
  • Těsto
    • 1lžičkaSůl
    • 1špetkaCukr krupice
    • 50mililitrůMléko plnotučné
    • 30gramůSádlo škvařené
    • 130mililitrůSodovka
    • 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1555 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
29 g
Sacharidy
275 g
Vláknina
12 g
Cukr
489 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy prosijeme hladkou mouku smíchanou se solí, do mouky si uděláme důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, posypeme je špetkou cukru, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice nakynout. Poté mouku s kvasnicemi promícháme, přilijeme vlahé rozpuštěné sádlo a perlivou vodu - sodovku. Těsto důkladně zpracujeme, až bude hladké, vláčné a nebude se lepit. Zakryjeme ho utěrkou a necháme ho na teplém místě zkynout minimálně 1.5 hodiny.
  • 2
    Vykynuté těsto dáme na trošku pomoučený vál a rozválíme ho na velmi tenkou placku. Nakrájíme kosočtverečky-noky, přibližně o velikosti 5x5cm. Vkládáme je opatrně do horkého oleje a usmažíme je z každé strany dozlatova. Hotové noky poklademe na papírovou utěrku a když se zbaví přebytečného tuku, dáme je na mísu. Noky podáváme teplé i studené, nejčastěji jako přílohu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.