Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny

85 min.
Česká republika

Ingredience

    • 370mililitrůVoda pitná
    • 150gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 400gramůMouka pšeničná hladká
    • 1,5lžičkySůl
    • 1lžičkaKmín drcený
    • 5gramůDroždí sušené
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
319 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
2 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
6 g
Cukr
609 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu a nasadíme míchadla. Nalijeme 2,5 dl vlažné vody, přisypeme 150 g žitné celozrnné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku. Formu dáme zpět do pekárny, nastavíme a spustíme rychlý program. Po 15 minutách pekárnu vypneme a kvas v ní necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z pekárny vyjmeme pečicí formu s uzrýlým kvasem, přilijeme 1,2 dl vlažné vody, přisypeme pšeničnou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  • 3
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
  • 4
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.