Pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 450gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr třtinový
- 3gramyDroždí sušené
- 100gramůBrambory vařené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
361 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
2 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2Brambory umyjeme a uvaříme, slijeme přes síto, vychladlé olupeme a prolisujeme.
- 3S uzrálým kvasem a prolisovanými uvařenými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba.
- 4Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2 dl vody, přidáme uzrálý kvas a brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého rohu cukr.
- 5Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 0,75 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 6Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.