Půlměsíce na rajčatech – mezzaluni al pomodoro
50 min.
Ingredience
- 750gramůMozzarella
- 1,5kilogramyRajčata soudková
- 300gramůRajčata Cherry
- 200gramůSýr Parmezán
- 80gramůOlej olivový extra panenský
- 400lžicOlej olivový
- 20gramůBazalka
- 72gramůSůl
- Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]
- 0,96kilogramMouka pšeničná hladká
- 0,4kilogramMouka pšeničná - Semolina
- 400gramůOlej olivový
- 72gramůSůl
- 288gramůVejce slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3429 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
322 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
3 g
Cukr
388 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme ho na tenké pláty, ze kterých vykrájíme kolečka o průměru 8 cm.
- 2Doprostřed každého kolečka umístíme kousek mozzarelly di bufala a kolečka přeložíme napůl tak, aby vznikly půlměsíce (mezzaluni). Kraje po celém obvodu spojíme a úhledně je přitiskneme vidličkou. Vkládáme je do osolené vroucí vody s olivovým olejem a vaříme asi 5 minut.
- 3Oloupeme, pokrájíme a přepasírujeme rajčata San Marzano, bazalkové listy natrháme nadrobno, cherry rajčata nakrájíme na malé kousky. Pár jich překrojíme napůl a schováme na ozdobení hotového jídla.
- 4Do pánve dáme rozehřát panenský olivový olej, přidáme pasírovaná rajčata, natrhanou bazalku, kousky cherry rajčat, osolíme a zamícháme. Omáčku několik minut povaříme, přidáme čerstvě nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano a nakonec vložíme scezené mezzaluni. Zamícháme, rozdělíme na talíře a podáváme ozdobené půlkami cherry rajčat.
- 6Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
- 7Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
- 8Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice.
- 9Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.).
- 10Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
- 11Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.