Pumpernikl s povidly a ořechy
80 min.
Ingredience
- 300gramůMouka žitná bílá
- 250gramůCukr moučkový
- 3lžíceMed včelí
- 1lžíceMléko polotučné
- 1lžíceRum
- 0,5kusKypřicí prášek do perníku
- 0,5lžíceSkořice mletá
- 0,5lžičkaNové koření mleté
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 4kusyHřebíček
- 1špetkaPepř bílý
- 300gramůPovidla švestková
- 400gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
462 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
22 g
Sacharidy
64 g
Vláknina
4 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme hladkou žitnou mouku (300 g), 250 g moučkového cukru, 2-3 lžíce tekutého medu, 1 lžíci mléka, 1 lžíci rumu, 1/2 kypřícího prášku do perníku, 1/2 lžíce skořice, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1 špetku muškátového oříšku, 4 roztlučené hřebíčky a 1 špetku bílého pepře. Vše promícháme a uhněteme tužší, ale vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce uležet minimálně 24 hodin.
- 2Těsto na pomoučeném vále rozdělíme na 6 stejných dílů, každý díl rozválíme na placku dlouhou, jako je šířka plechu. Výška těsta bude asi 5 mm. Každou placku potřeme švestkovými povidly a poklademe na ni po celé ploše vlašské ořechy, těsně vedle sebe. Pak obě strany těsta přeložíme ke středu tak, že se okraje budou překrývat asi 0.5 cm. Takto připravené těsto opatrně položíme na plech s pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme pomalu při 170°C - 180°C dozlatova.
- 3Vychladlý Pumpernikl zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a necháme několik dní uležet. Moučník nakrájíme na kousky a podáváme. (Zabalený vydrží až 2 měsíce.)
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.