Pyré z kuřecího masa a zeleniny pro děti
45 min.
Ingredience
- Kuřecí bujón se zeleninou pro děti [61809]
- 1,5kusyBobkový list
- 120gramůCeler bulvový
- 3lžíceCeler - nať
- 1,5kusyCibule
- 120gramůKedlubna
- 4,5kusyMrkev kořen
- 4,5kusyNové koření celé
- 1,5kusyPastinák
- 4,5lžícePetržel - nať
- 120gramůPórek
- 1,5kusyRajčata
- 1,5lžíceTymián čerstvý
- 2,7litryVoda pitná
- 1350gramůkuřecí, stehno bez kůže a kosti
- Vařené kuřecí prsa
- 110gramůKuřecí prsa
- 1lžíceHrášek mražený
- 15gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1kusCibulka jarní
- 1kusKarotka
- 275gramůBrambory rané
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
779 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
11 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme zeleninu: jarní cibulku (bílou část), karotku a brambory. Vše pokrájíme na menší kousky. Omyté kuřecí prso bez kůže nakrájíme na tenké nudličky. Mražený zelený hrášek si v sítu promyjeme pod tekoucí vodou.
- 2V reddlíku s nepřilnavým dnem na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, pak na ni dáme pokrájené maso, promícháme a restujeme 1-2 minuty, až zbělá. K masu přimícháme karotku, brambory, přidáme snítku kopru a přilijeme 300ml domácího čerstvého kuřecího bujónu pro děti (bez soli).
- 3Kuře vaříme pomalu pod pokličkou 25-30 minut doměkka. Po 15 minutách vaření ještě přidáme zelený hrášek. Uvařené maso se zeleninou i s vývarem dáme do mixéru a směs rozmixujeme na kaši. Oddělíme si jednu porci - podáváme ji mírně teplou. Ostatní porce si rozdělíme do malých kelímků a po vychlazení je zamrazíme.¨
- 4Kuřecí bujón se zeleninou pro děti [61809]:
- 5Omyté kosti z celého kuřete dáme do hrnce, zalijeme je vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu, pod pokličkou, budeme polévku vařit. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu tak, aby jen voda probublávala. Šum, který se vytvoří, můžeme odstranit děrovanou naběračkou, nebo ho necháme, pomalým vařením se polévka vyčistí sama. Do polévky hned na začátku přidáme malý bobkový list a 3 kuličky nového koření.
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák a kedlubnu. Pokrájíme ji na větší kousky. Očištěnou cibuli, kousek pórku a omyté rajče rozkrojíme na polovinu. Ještě si pod tekoucí vodou omyjeme petrželovou, celerovou nať a snítku tymiánu, svazek bylinek si stáhneme nití.
- 7Když se kuře v polévce vaří přibližně 40 minut, přidáme k němu všechnu zeleninu spolu s bylinkami a polévku vaříme dalších 40 minut. Tekutina by se měla vyvařit přibližně o 1/2.
- 8Uvařenou polévku necháme vychladnout, poté ji scedíme do druhého hrnce a vývar odložíme přes noc do lednice. Druhý den z vývaru odebereme lžicí ztuhlý tuk a tak nám zůstane čistý kuřecí bujón.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.