Rebarborový koláč z lineckého těsta
150 min.
Ingredience
- Drobenka
- 100gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr krupice
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- 40gramůCukr vanilka
- Linecké těsto
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 100gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 40gramůCukr vanilka
- Náplň
- 6kusůReveň (Rebarbora)
- 60gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- Vanilkový pudink
- 80gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 60gramůCukr krupice
- 0,5litrMléko plnotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
899 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
46 g
Sacharidy
114 g
Vláknina
7 g
Cukr
51 g
Postup přípravy
- 1Příprava lineckého těsta: do misky nakrájíme měkké máslo, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a rukou vypracujeme tuhé a hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice na 120 minut.
- 2Vál posypeme lehce moukou a na něm rozválíme těsto o velikosti pečící formy a silné 6 mm. Těstem vyložíme máslem vymazanou pečící formu tak, aby byly okraje vyvýšené, vysoké 2 cm.
- 3Příprava vanilkového pudinku: Do vhodného kastrůlku dáme mléko a přivedeme k varu. Do hrníčku vlijeme 2 dl mléka, přidáme cukr. Přimícháme vanilkový pudink a dobře rozkvedláme, aby v mléce nezůstaly hrudky. Hotovou směs za stálého míchání vlijeme do vařícího mléka. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí pudinku. Potom stáhneme z ohně. /Pudink má být hustý a hladký./ Hustý pudink necháme vychladnout a roztáhneme na linecké těsto v pečící formě.
- 4Příprava rebarbory: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou rebarboru. Restujeme ji 1 minutu, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat ještě asi 4 minuty. Rebarboru necháme vychladnout a poklademe na pudink, který je v pečící formě.
- 5Příprava drobenky: V misce smícháme dohromady hrubou mouku, cukr, máslo a vanilkový cukr. Rukou suroviny dobře propracujeme na drobenku, kterou posypeme celý připravený koláč.
- 6Naplněnou pečící formu vložíme do předehřáté trouby a při 160stupňové teplotě pečeme 15-20 minut. Na správně upečeném koláči má drobenka mít zlatohnědou barvu a musí být hladce křupavá.
- 7Koláč necháme vychladnout ve formě. Potom ho nakrájíme na úhledné trojúhelníky a nabízíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.