Řecký ořechový koláč
65 min.
Ingredience
- 500gramůOřechy vlašské
- 100gramůSušenky BeBe světlé jemné
- 20gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 1kusCitrony
- 8kusůVejce slepičí
- 300gramůCukr krupice
- 140gramůMáslo čerstvé
- 150gramůOřechy lískové
- 50gramůMáslo nízkokalorické
- 50gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůMandle
- 0,5lžičkaOcet vinný
- Poleva
- 300gramůCukr krupice
- 1,5decilitryVoda pitná
- 1decilitrRum
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
64 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
6 g
Cukr
61 g
Postup přípravy
- 1Ořechy a sušenky rozemeleme v kuchyňském robotu. Přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a zlehka, ale důkladně, promícháme.
- 2Z bílku a vinného octa vyšleháme tuhý sníh, pomalu za stálého míchání přimícháme 80 g cukru. Sníh vyšleháme na hladkou bílou hmotu. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme v jiné misce na hustou hladkou hmotu. Do žloutku přimícháme ořechovou směs, rozpuštěné čerstvé máslo a nakonec opatrně a zlehka vmícháme připravený sníh.
- 3Připravené těsto přelijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta posypeme drobně nasekanými mandlemi. Vložíme plech do nahřáté trouby a při 180 °C pečeme okolo 40 minut.
- 4Příprava polevy: do kastrůlku vsypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Potom přilijeme rum a povaříme ještě 3 minuty. Hotovou polevu stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout. Během chlazení párkrát zamícháme.
- 5Upečený koláč vytáhneme z trouby. Ještě horký koláč celý přelijeme rumovou polevou. Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.