Řecký ořechový koláč

65 min.
Řecko

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
64 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
6 g
Cukr
61 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ořechy a sušenky rozemeleme v kuchyňském robotu. Přisypeme kypřící prášek, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a zlehka, ale důkladně, promícháme.
  • 2
    Z bílku a vinného octa vyšleháme tuhý sníh, pomalu za stálého míchání přimícháme 80 g cukru. Sníh vyšleháme na hladkou bílou hmotu. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme v jiné misce na hustou hladkou hmotu. Do žloutku přimícháme ořechovou směs, rozpuštěné čerstvé máslo a nakonec opatrně a zlehka vmícháme připravený sníh.
  • 3
    Připravené těsto přelijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Povrch těsta posypeme drobně nasekanými mandlemi. Vložíme plech do nahřáté trouby a při 180 °C pečeme okolo 40 minut.
  • 4
    Příprava polevy: do kastrůlku vsypeme cukr, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Potom přilijeme rum a povaříme ještě 3 minuty. Hotovou polevu stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout. Během chlazení párkrát zamícháme.
  • 5
    Upečený koláč vytáhneme z trouby. Ještě horký koláč celý přelijeme rumovou polevou. Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na úhledné čtverce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.