Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku
37 min.
Ingredience
- Na dochucení
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2špetkyChilli koření mleté
- 2špetkyPepř bílý
- 40gramůSýr Gran Moravia
- 0,5lžičkaSůl mořská
- Risotto
- 1kusCibulka lahůdková
- 50gramůMáslo čerstvé
- 600mililitrůRýže Carnarolli
- 1,25litryVývar zeleninový
- 200gramůCuketa
- 1hrstOříšky piniové
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
458 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
35 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Lahůdkovou cibulku očistíme, bílou část podélně rozkrojíme a pokrájíme ji nadrobno.
- 2V širším kastrólu na rozehřátém másle (85g) zpěníme cibulku, pak k ní přidáme rýži a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Pak ní přilijeme 1/4 horkého zeleninového vývaru, jakmile se rýže začne vařit, snížíme teplotu a vaříme pomalu. Pokaždé, když se vývar vstřebá do rýže, přilijeme postupně 2/4 vývaru, pochvíli 3/4 vývaru a nakonec zbytek vývaru. Během vaření rýži často promícháme. Je uvařená přibližně za 15-20 minut, když vstřebá do sebe všechen vývar.
- 3Mezitím si pokrájíme celkem malé cuketky (asi 8 kusů, které mají ještě květy, měří 10-12cm = 200g). Pokud máme takové kvetoucí cuketky, květy použijeme. Cuketky nakrájíme na malé kostičky a přibližně 7-10 minut před dovařením rýže je přimícháme k rýži. Pak přimícháme i piniové oříšky. Vše promícháme a když je rýže uvařená al dente, odstavíme kastról z plotny.
- 4Do hotové rýže zamícháme máslo, aby byla krémová (i květy, pokud je máme). Rýži dochutíme solí, 1-2 špetkami chilli a bílým pepřem.
- 5Risotto rozdělíme na talíře, posypeme ho nastrouhaným sýrem a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.