Ručně tvarované mandlové košíčky se zmrzlinou
65 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 1kusPomeranče
- 4lžíceCukr krupice
- 200mililitrůVoda pitná
- Na vytření 1 plechu
- Na vytření 2 plechu
- Těsto na košíčky
- 55gramůMandle
- 1gramMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 1lžičkaLikér mandlový - Amaretto
- 35gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůCukr moučkový
- Zmrzlina s karamelovými mandlemi
- 175gramůCukr moučka
- 55gramůMandle
- 500mililitrůMléko plnotučné
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
610 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
42 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
3 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Dozlatova opražené mandle si s cukrem rozmixujeme najemno. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vytřeme máslem.
- 2V míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zamícháme do máslové pěny. Ještě přidáme mandlový likér a po lžicích mouku. Nakonec do těsta zamícháme rozmixované mandle. Těsto důkladně promícháme, pomocí lžíce kopečky těsta poklademe na vytřený plech, upravíme je na tenčí placičky o průměru asi 10cm. Pečeme je přibližně 4-5 minut. Upečené korpusy jsou uprostřed světlé, okraje zlatohnědé. Po upečení každé horké kolečko položíme na dno obrácené sklenice a prsty vytvarujeme košíček. Tímto způsobem všechny placičky upravíme do tvaru košíčků, odložíme je a necháme vychladnout.
- 3Zmrzlina s karamelovými mandlemi: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme k němu očištěné mandle a vodu. Vše promícháme a dáme vařit. Směs mícháme do doby, až se začne cukr vařit. Poté snížíme teplotu a vaříme bez míchání, až se vytvoří světle hnědý karamel. Karamel s mandlemi vylijeme na plech, který jsme si vymazali máslem a necháme ho vychladnout. Z omytého a osušeného pomeranče oloupeme tence kůru (bez bílé dužiny) a nakrájíme ji velmi tenké proužky, dlouhé asi 3-4 cm. V malém kastrólku svaříme cukr s vodou, dáme do cukrové vody nakrájenou kůru a vaříme ji asi 4-5 minut. Kastrólek pak odstavíme z plotny, kůru scedíme až po 1 hodině, poté ji rozložíme na mělký talíř, aby oschla a odložíme ji na ozdobu.
- 4V míse vyšleháme 6 žloutků se 100g cukru do pěny. Pěnu pomalu budeme po troškách přidávat k horkému mléku a za stálého míchání uvaříme krém (měl by na vařečce zanechávat hustější povrch). Do mísy nalijeme smetanu na šlehání, do které zamícháme žloutkový krém a misku odložíme do mrazničky.
- 5Druhý den košíčky poklademe na servírovací talířky, každý košíček naplníme zmrzlinou, ozdobíme pomerančovou kůrou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.