Rumovo-mandlový čokoládový dort
105 min.
Ingredience
- Na krém
- 1kusPudinkový prášek - vanilkový
- 2,5lžíceCukr moučkový
- 500mililitrůMléko polotučné
- 250gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMarmeláda meruňková
- Na polevu
- 115gramůČokoláda na vaření
- 1lžíceOlej stolní
- 0,5lžičkaKokosová smetana
- Na těsto
- 5kusůVejce slepičí
- 2lžíceRum
- 2,5gramyCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 160gramůMouka polohrubá
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 2lžíceKakao
- 250gramůMandle
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
354 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
26 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
3 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do misky rozklepneme vejce a přilijeme k nim dvě lžíce rumu. Kuchyňským šlehačem je ušleháme do pěny. Moučkový cukr smícháme s vanilkovým a přidáme je do ušlehané vaječné pěny. Znovu šleháme ještě asi dvě minuty. Do misky vsypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a kakaový prášek. Promísíme, odebereme polovinu mouky a vmícháme ji do vaječné hmoty. Pak vsypeme i zbylou mouku a přidáme také mandle, 32 mandlí si předtím oddělíme na ozdobu hotového dortu.
- 2Připravíme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dort vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Pak korpus vyjmeme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Dvakrát ho vodorovně rozřízneme nožem, zchlazeným ve studené vodě.
- 3Připravíme si krém. K pudinkovému prášku přidáme cukr, zalijeme mlékem a vaříme. Mícháme a necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo, kuchyňským robotem ho ušleháme do pěny a vlijeme k němu uvařený pudink. Krémem pomažeme dva díly dortového korpusu a naskládáme je na sebe, vrchní, třetí díl, necháme bez krému. Tři lžíce krému vložíme do cukrářského sáčku s hubičkou. Vrchní část dortu pomažeme meruňkovou marmeládou a uložíme ho na 30 minut do chladničky.
- 4Mezitím si připravíme polevu. Do menšího hrnku rozlámeme čokoládu, přidáme k ní kokosovou smetanu a olej. Vložíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni necháme rozpouštět. Pak hotovou polevou potřeme vychladlý dort. Krémem z cukrářského sáčku naneseme na dort spirálu a poklademe na něj pro ozdobu 32 upražených mandlí, které jsme si nechali stranou. Opět dort uložíme na 30 minut do chladničky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.