Rychlý citronový koláč
55 min.
Ingredience
- 3kusyCitrony
- 150mililitrůCitronová šťáva
- 100gramůCukr krupice
- 125mililitrůSmetana čerstvá ke šlehání
- 7kusůVejce slepičí
- 1lžíceCukr moučkový
- 180gramůMouka pšeničná hladká
- 120gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
373 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
20 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
2 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Prosijeme do mísy mouku se solí. Postupně zapracováváme prsty máslo, dokud těsto nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme vodu a žloutek, vypracujeme v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie, nejméně na hodinu vložíme do lednice.
- 2Na pomoučněném válu vyválíme z těsta placku, kterou vložíme do koláčové formy. Přebytečné těsto na okrajích odstraníme. Dno těsta propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme.
- 3Pečeme zatížené v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 15 minut. Povrch těsta by se měl zpevnit. Poté korpus vyjmeme, zatížení a papír odstraníme a teplotu snížíme na 190 °C.
- 4Smícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a cukr. Pomalu vmícháme smetanu a postupně také žloutky a vejce. Nalijeme na korpus a vrátíme do trouby. Pečeme asi 20 minut, dokud náplň neztuhne.
- 5Necháme zcela vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.