Rýžový meruňkový nákyp
75 min.
Ingredience
- 250gramůRýže loupaná
- 1lžičkaCukr vanilka
- 750gramůMeruňky
- 4kusyVejce slepičí
- 6lžicCukr moučkový
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1litrMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
716 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
24 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
6 g
Cukr
35 g
Postup přípravy
- 1Ve vetším hrnci přivedeme k varu mléko, vsypeme do něj rýži s vanilkovým cukrem, pod pokličkou vaříme za občasného míchání 45 minut. Poté uvařenou rýži necháme mírně zchladnout.
- 2Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky, dužninu nakrájíme na tenké plátky.
- 3Vejce rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků. Žloutky, zbylé máslo (po vytření formy) a 3 lžíce cukru vmícháme do uvařené rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh, polovinu vmícháme do rýže, druhou polovinu smícháme se zbylým cukrem.
- 4Zapékací formu vymažeme máslem, rozprostžeme do ní polovinu ochucené uvařené rýže. Navrch naskládáme plátky meruněk a zakryjeme zbylou rýží. Zcela nahoru rozetřeme sladký sníh z bílků.
- 5Nákyp pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 175 stupňů, než získá povrch jemně zlatavý nádech.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.