Rýžový narozeninový dort
80 min.
Ingredience
- 1hrnekRýže thajská
- 4hrnkyMléko plnotučné
- 2kusyBobkový list
- 6kusůKardamom
- 1,25hrnkySmetana 33% (šlehačka)
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 1lžičkaMáslo čerstvé
- 0,5hrnekCukr moučkový
- Poleva
- 1,25hrnkySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCitrony
- 1kusKiwi
- 100gramůMaliny
- 100gramůRybíz červený
- 3kusyKarambola
- 1lžičkaTresť vanilková
- 250gramůTvaroh tučný
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
761 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
46 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
9 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Oválnou dortovou formu o výšce cca 25cm vymažeme máslem po dně i stranách. Rýži povaříme cca 3min v nesolené vodě, odstavíme a vodu slijeme. Rýži vrátíme zpět do hrnce, přilijeme mléko, přidáme cukr, bobkový list a kardamom. Přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme cca 20min.
- 2Hotovu směs necháme vychladnout, poté z ní vyjmeme bobkový list a kardamom. Vyklopíme do mísy, přidáme smetanu, žloutky a důlkladně promícháme.
- 3Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k rýžové směsi. Přelijeme do dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 175C cca 45-50min. Dort musí nakynout a dostat zlatohnědý nádech. Hotový dort necháme přes noc vychladnout a teprve poté vyklopíme z formy.
- 4Šlehačku ušleháme, přimícháme tvaroh, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Korpus zalijeme smetanou, ozdobíme čerstvým ovocem a karmbolou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.