Šaněžky, ruské vdolečky
45 min.
Ingredience
- 300mililitrůMléko polotučné
- 40gramůDroždí
- 500gramůMouka polohrubá
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 300gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžíceŠlehačka
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 1,5lžíceCukr moučkový
- 350gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
777 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
43 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
2 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1V teplém mléce rozmícháme droždí, vsypeme polovinu polohrubé mouky a zaděláme kvásek. Zatímco vzchází, utřeme žloutky s cukrem do pěny a rozpustíme máslo.
- 2Když kvásek vzejde, přidáme k němu půl lžičky soli, utřené žloutky, zbývající mouku a zaděláme těsto. Potom přilijeme máslo a těsto vypracujeme tak, aby se nelepilo na mísu ani k vařečce. Potom ho posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme do tepla kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a uděláme z něho malé vdolečky, které narovnáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce je potřeme máslem a dáme ještě chvíli kynout.
- 3Ze lžíce šlehačky, lžíce hladké mouky, lžíce másla a 1,5 lžíce moučkového cukru připravíme polevu, potřeme s ní bochánky a dáme do trouby na střední oheň péci na 12-15 minut.
- 4Hotové šaněžky podáváme k čaji a kávě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.