Satajské krevety s arašídovou omáčkou
50 min.
Ingredience
- 450gramůKrevety tygří
- 1,5lžíceOlej rostlinný
- Arašídová omáčka
- 1,5lžíceOlej rostlinný
- 1lžíceČesnek
- 1kusCibule
- 4kusyChilli paprička
- 3kusyLimetka kafrová
- 1kusCitronová tráva
- 1lžičkaKari pasta
- 250mililitrůKokosové mléko
- 1kusSkořice celá
- 75gramůArašídová pomazánka
- 3lžíceTamarindová pasta
- 2lžíceCukr třtinový
- 3lžíceOmáčka rybí
- 0,5kusCitrony
- Na dozdobení
- 4kusyChilli paprička
- 3kusyCibulka jarní
- 0,5hrstKoriandr čerstvý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
514 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
27 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
20 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.
- 2Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.
- 3Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.